
Online oyun dünyasında son zamanlarda oyun içi sohbet kanallarından çokca konuşulan bir konu oldu. ” Rift – Best Mmo “. Aslında bu geyiğin altında bir gerçek yatıyor mu yoksa herkes bir espri konusu mu arıyor başta kuşkuluydum. Daha sonra bu sohbetin genel sebebinin bu oyunun Free to Play olması ile artan oyuncu sayısı ve oyunun bu şekilde dilden dile dolaşması olduğunu gördüm. Oyun hakkında biraz okudum araştırdım ve denemeye değer olduğuna karar verdim. Peki gerçekten de herkesin söylediği kadar iyi miydi bu oyun ?
Oyuna en baştan bakmak gerekirse eski ve beğenilmiş online oyunlar ile bir çok benzerlikleri bulunduğunu farkediyorsunuz. Yetenek ağaçları, kullanıcı arayüzü, oynanabilirlik… Başta tereddüt etmeme rağmen yine de bir şans vermek lazım diye düşündüm ve oyunu indirip kurdum. Yorumum; “gerçekten iyi düşünülmüş bir oyun.”
Defiance ve Archage’in yapımcısı olan Trion Worlds, 2006 yılında geliştirmeye başladığı Rift’i 2011’de piyasaya sürmüştü. İlk 4 ay içerisinde 1 milyon’dan fazla oyuncu kapasitesine ulaşan oyun, ilk yılını 100 milyon dolarlık bir kazançla kapamıştı. Daha sonralara doğru oyuncu sayısını arttırmak amacıyla “Rift Lite” isimli bir Free to Play denemesi yaptılar. Oyunu 20. seviyeye kadar oynayabiliyor ve Telara’nın başlangıç haritalarında maceralarınızı tamamlayabiliyordunuz. Bu test aşamasında sunucu kapasitesinin mecburiyetten 2 katına çıkarılması gerektiğini gören yapımcılar, oyunu Free To Play’e çevirmeyi düşünmeye başlamışlardı. Bu arada 2012 Kasım ayında çıkmak üzere bir genişletme paketi hazırlanmıştı. Bu paketin içinde Dimension(kişisel arazi) alımı, seviye sınırının 60’a çıkması, yeni yetenek seçenekleri gibi büyük değişiklikler vardı. Bu paket piyasa sürüldükten sonra daha da ilgi gören Rift, 2013’ün Temmuz ayında ise tam olarak Free to play oldu.

Oyunun hikayesine gelicek olursak,
Telara, doğasal güçlerin ortak alanıydı. Ateş, Hava, Su, Toprak, Ölüm ve Hayat, tek bir noktada birbirleriyle kesişiyordu. Her bir gücü ise kontrol altına alan ejder-tanrılar bulunuyordu. Ejderlerin Yok Oluşu olayının başlaması ile Regulos (Ölüm) Blood Storm adı verilen diğer ejderleri bir birlik altına toplayıp Telara’yı istila edip, gücü elinde tutmaya çalıştı. Geçmişte Blood Storm, Telara’daya yaşayanlar ve onların yerel tanrısı olan Vigil tarafından bozguna uğratılmıştı.
Blood Storm ejderleri Telara’da tuzağa düşürülüp mühürlerle zincirlenmiş, Regulos ise kovulmuştu. Her nasılsa, Regulos bu mühürlerden birini kırmış ve tekrardan Telaraya girişi açmıştı. Bu kırılma sonucu her türlü doğa gücünden düzensiz olarak geçitler açılıyor ve Telara’ya istilacılar saldırıyordu. Bu nedenle Telara’da yaşayanlar, Ascended adı verdikleri, insanüstü güçleri olan eski savaşçıları dirilttiler ve Regulosa karşı tekrar bir savunma kurmaya başladılar.
Tabi bu hikayenin özeti. Oyunu oynarken daha fazlasını açığa çıkartmak mümkün. Biraz da oyunun içine giriş yapalım.

Karakter Yaratma :
Başlangıç olarak oynamak istediğimiz “Shard”ı seçiyoruz. PvE, PvP, RP-PvE veya RP-PvP olarak ve ayrıca dil seçeneklerinide göz önüne alarak (İngilizce,Almanca,Fransızca) oynayacağımız sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Daha sonra ise hangi grupda oynayacağımızı seçiyoruz.
Guardians: Tanrılara sonsuz saygı besleyen, zayıfların savunucusu asil halkdır. – High Elfler, Mathosianlar, Dwarflar –
Defiants: Gardiyanlar tarafından sapkın olarak görünen, kendilerini ve dünyayı savunmak için teknolojik becerilerini kullanan halktır. – Ethler, Bahmiler, Kelariler –
Irkımızı ve tarafımızı seçtikten sonra da 4 farklı sınıftan birini seçiyoruz.
Warrior – Başlıca özelliği, yakın mesafe dövüşü ve defansif beceriler.
Cleric – Başlıca özelliği, iyileştirici ve defansif becerileri, iyi hasar kabiliyeti.
Rogue – Başlıca özelliği, uzak ve yakın mesafe hasar becerileri.
Mage – Başlıca özelliği, uzak mesafe ağır hasar ve destek kabiliyeti.
Karakterimizi yaratıreken görünüş ayarlama sekmesinde ne kadar çok tuş koymuşsalar da, bence oyundaki en büyük eksikliklerden biri de tam istediğimiz gibi karakterimizi yaratamamak. (Yada ben fazla detaycıyım bilemiyorum


Soullar karakterinizin ana beceri zinciridir. İstediğiniz yetenek dizilimini yapıp ne tür bir oyun tarzınız varsa ona göre ayarlayabiliyorsunuz. Tabi oyun sonu için genel olarak en fazla hasar veren veya en iyi defans yapan soullar için rehberlerden yardım alabilirsiniz. Her savaşçı sınıfında 9 farklı soul bulunmakta. Bu soulların 1 tanesi ise oyun içi ve ya dışı parayla elde edilebilen “Rex” aracılığıyla alabileceğiniz Storm Legion soulları. Bunun sebebi ise, oyunun Storm Legion paketi geldikten kısa bir süre sonra free to play olması ve çokça kişinin bu paket için verdiği paranın boşa gitmesini engellemek. Bu ücretli soullar, Warrior’da Tempest, Mage’de Harbringer, Rogue’de Tactician, Cleric’de Defiler. Karakterimizde bir seferde en fazla 3 farklı soul kullanabiliyoruz. Tabi alabileceğiniz soul sayfaları ile kendinize değişik yetenek kurulumları çıkartıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Warrior : Beastmaster (Support) , Reaver (Tank) , Void Knight (Tank), Paladin (Tank), Warlord(Tank), Paragon (Ofansif), Riftblade (Ofansif), Tempest (Ofansif), Champion (Ofansif).
Mage : Archon (Ofansif), Chloromancer (Healing), Dominator (Support), Elementalist (Ofansif), Harbringer (Ofansif), Necromancer (Ofansif), Pyromancer (Ofansif), Stormcaller (Ofansif), Warlock (Ofansif)
Rogue : Marksman (Ofansif), Ranger (Ofansif), Assassin (Ofansif), Nightblade (Ofansif), Riftstalker (Tank), Saboteur (Ofansif), Tactician (Support), Bladedancer (Ofansif), Bard (Support).
Cleric : Cabalist (Ofansif), Defiler (Ofansif), Druid (Ofansif), Inquisitor (Ofansif), Justicar (Defansif), Purifier (Healing), Sentinel (Healing), Shaman (Ofansif), Warden (Healing)
Soullarımızıda böylece gördük. Karakterimizi Telara’da maceralara açmadan önce bilmemiz gereken diğer önemli noktalara gelecek olursak, oyun içi eventlar başlıca ilgi odağı. Açılan riftleri kapatmak, invadelere koşuşturmak, pvp riftlerinde karşı ırkları kesmek… Eğer oyundan zevk alarak oynamak istiyorsanız gerçekten seçeneğiniz çok. Meslekler ise toplama ve üretme olarak ikiye ayrılmış durumda. En fazla 3 tane meslek alabiliyorsunuz. Toplayıcı meslekler; maden toplama, bitki toplama ve deri yüzme olarak 3 tane. Üretici meslekler ise, Eczacılık, Zırh İşçiliği, Silah İşçiliği, Terzi, Takı İşçiliği, Rün Yapımcısı. Meslekler aynı zamanda seviyesine göre günlük görevler vermekte. Bu görevlerle de seviye atlamayı kolay hale getirebilirsiniz.
Oyundaki diğer bir ilgi çekici nokta ise, shardlar arası transferler. Aynı dili kullanan shardlar arasında chatbar yardımı ile kendinizi bir gruba aldırıp, diğer shardalara geçici olarak geçiş yapabilirsiniz. Diğer türlü de belli koşullar altında, shardlar arası karakterinizi süreli ve ya süresiz transfer edebilirsiniz.
Dimension olayı ise online oyunlarda pek görmediğimiz bir yenilik. Kendi arazinizi ve evinizi yapabiliyor, arkadaşlarınızı buraya davet edebiliyorsunuz. İsterseniz oyun içi belli bir miktar para veya oyun içinden de temin edilebilen “Rex” karşılığında bu arazilerinizi büyütüp kendi hayalinize göre dizayn edebilirsiniz.
Oyun gerçekten oynanması eğlenceli ve geniş bir oyun. Tabi çoğu insan için zor gelebiliyor veya erken bıkabiliyor. Şunu diyebilirim ki, oyun oynandıkça kendini sevdiren oyunlardan bir tanesi…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder